maanantaina, syyskuuta 09, 2013

Fitneksen hinta?

Suomen Bodykansa meni sekaisin sillä Versa Grippsejä NYT saatavilla Bodyactionin nettikaupasta sekä liikkeistä. On jopa edullisemmat kun ne mitkä jenkeistä asti tilasin ja on muuten loistavat en vaan voi lopettaa niiden hehkuttamista! Kattokaa vaikka fb millasia arvosteluja käyttäjät jättäneet ;) Vaihtoehtoina Fit- ja Pro-mallit. Fit on suunniteltu erityisesti naisille, mutta ei mun treenityyli käsittääkseni paljon eroa miehistä, joten prooota vaan kehiin. Ja on paljon jämäkämpi rannetuki :) Ja käpälä pysyy varmasti kiinni tangossa. Tahtois tilata toisetkin vaikka camo-kuosilla... Toinen mistä oon superinnoissaan on se, että BDA tulee VIIIIIMEIN Helsinkiin viikon päästä whoop whoop. Helpottaa lisäravinteiden ostamista huomattavasti eikä tarvi enää miettiä postimaksuja.

Sitten asiaan eli Mitä fitness maksaa? Ja nyt tässä meinaan fitnesstä urheiluna/kauneuskilpailuna enkä elämäntapana, sillä mun mielestä terveellisiä elämäntapoja ei voi hinnoitella. Eläminen nyt ylipäänsä ei ole ilmaista. Tässä on lähinnä vaan valinnoista kyse.

Mutta mitä siis maksaa jos haluaa lähteä kilpailemaan? Lähdetääs liikkeelle ihan arkipäiväisistä jutuista. Täysin pakollisia menoja on puhdas ruoka sekä kuntosali. Oon jo joskus aikaisemmin laskeskellut, että ruokaan menee keskimäärin 10e/päivä. Siihen kuuluu kaikki sapuskat muttei tietenkään ravintolasyöminen.
Ruokiin menee siis vuodessa 3650e. Näitä nyt on tavallaan turha laskea mukaan tähän, sillä ruokaan menee joka tapauksessa rahaa. Perussapuska saattaisi jopa olla karvan verran edullisempaa jos söisi mitä vaan ja juoksis alennusten perässä, mutta sitten toisaalta nyt jää ostamatta kaikki viikonloppuherkut ja muut. Lisäravinteisiin saa uppoomaan ihan tolkuttomasti myös rahaa, mutta tutkimalla tarkkaan hintoja voi myös tehdä edullisia valintoja.

Mun ohjeissa lukee treenipäivinä Fast Intra 32g, Whey+ 30g, Hera80 35g, glutamiini 5g sekä Shock laturi 24g.

Glutamiini 0,35e
Fast Whey+ 1,1e
Shock 1,9e
Hera80 1,1e
Intra 2,9 = 7,35e

Vuodessa 1690e

Mutta mää käytän suurimmaksi osaksi muita:

BCAA Xpress 0,4e
Super Natural 0,9e
Mass Whey 0,55e
Glutamiini 0,35e
Fast Whey+ 1,1e
Mass Laturi 0,95e = 4,25e

Vuodessa 977e (laturia en käytä aina)

Omega-3 0,25e
C vita 0,2e
Multivita 0,1e
Magnesium 0,25e
Dvita 0,1e

Vuodessa 328e



Oon yrittänyt laskea nämä edullisimman hinnan mukaan. Toisinaan ostan lisäravinteita esim. Lifesta ja siellä jotkin tuotteet on vähän kalliimpia kun esim. Bodyactionilla vaikka Lifesta saakin leimakortin täytyttyä 10e alen. BDAlla taas saadaan Fitfarm-ale. Kaikki tuotteet mun ravinto-ohjelmassa on Fastin, mutta muitakin toki käytän ja esim. mielestäni perushera on ehkä edullisinta Massilta tilattuna, vain 0,55e / 35g annos. Samoin laturi. Intran kilohinta vaan on niin kova, ettei sitä kykene käyttää vuoden ympäri. On se toki mun mielestä luonnollisemman/paremman makuista ku moni muu aminohappojuoma vaikka alussa vihasinkin sitä mehukattimaista makua.

Tähän lisäksi tietenkin on otettava kuntosalijäsenyys. Mä en käy millään ryhmäliikuntatunneilla tällä hetkellä, joten olisi hölmöä myöskin maksaa niistä. Kävin pitkään Esport Centerissä (ja edelleenkin sitä mieltä että se on paras pk-seudun liikuntakeskuksista), mutta tosissaan siihen hintaan kuuluu kaikki ja myöskin se on paljon kauempana kun tämä nykyinen. Mulla menee siis about 30e/kk kuntosaliin = 360e/vuosi. (menisi puolet tosta, mutta joudun maksamaan sen sekä suomessa että ulkomailla). Tääkin on vähän hölmöä laskea mukaan tähän, sillä kävisin salilla tai ylipäätään liikkumassa vaikken tähtäisikään mihinkään kilpailuun.

Iso osa kisavalmentautumista on tietenkin valmentajan ottaminen. Mulla kisavalmennukseen menee nyt 1295e vuodessa ja siihen lisäksi pt-treenit/poseerausharkat 500e (vähintään, sisältää treenimaksun motivuksessa). Valmennuksen hintaan kuuluu kaikki päivitykset ohjelmiin sekä x määrä valmentajan tapaamisia vuoden aikana. Myös pt/fitness-päivät kuuluu hintaan, joskaan mä en pääse niihin ku ehkä sen kerran vuodessa. Lisäksi kisan jälkeinen ruokavalio sekä kisapäivänä tiimin huoltaja auttaa yms. Esim. nuo pt-treenitkin on valinnaisia juttuja ja moni treenaakin itsekseen sillä ei se mitään ilmasta ole. Mun mielestä on kuitenkin kiva käydä ohjatussa treenissä tietyin väliajoin muistuttamassa itseä kuinka kovaa sitä pitikään treenata. Vaikka nyt oonkin käyny useammin kesän aikana, en käy jatkossa kahta kertaa viikossa :D Halusin vaan käyttää kaikki treenit pois/motivus-kortin tyhjäksi ennen kun lähden Espanjaan. Muunkin hintaisia valmennuksia on ja kannattaakin toki punnita eri vaihtoehtoja. Mun mielestä Fitfarm on oikein hyvä tiimi, koska se on vähän kun "täyden palvelun talo". :D Meillä on yhteistyökumppanuusaleja sekä saadaan treenien ja valmennuksen lisäksi varailla mentaalivalennusta sekä poseerausopetusta. PT:itä ja koutseja on jo niin huima määrä, että tietotaitoakin löytyy rutkasti. :) Mulle FF on toiminu tosin hyvin ainakin tähän saakka, mutta joku toinen saattaa vaatia läheisempää valmennussuhdetta valmentajan kanssa. Kumpikaan ei oo väärin tai oikein, lähinnä vaan kyse valmennettavan tarpeista.



Mä oon vasta hyvin alussa tätä kisarupeamaa, mutta itse kisoihin liittyy sitten kaikki hankinnat kisaväreistä, bikineistä ja koruista meikkeihin, hotelleihin ja matkakuluihin. Ei oo mitään käryä paljon menee rahaa, mutta biksut ehkä semmosen 500e, kengät (löytyy jo 2 mutta joudun varmaan ostamaan vielä kolmannet) 50e, matkat 200e (laskettu matkat Tampereelle kuntotsekkiin), hotelli 250e (2 hotellia), korut maalit meikit yms 150e. Kampauksen ja meikin ajattelin kyllä laittaa ihan itse. Ei nyt juuri tuu muuta mieleen, mutta nää yksistään tekee 1150e. Ei siltikään se suurin menoerä, mutta sanotaan, että jos ei kisaamaan lähde niin mihinkään näistä ei mene rahaa. Valmennukseen nyt menis jokatapauksessa euroja kisasi tai ei.

Tämän lisäksi olis semmonen mukava juttu kun lihashuolto. Aika pitkälle pärjää jo aktiivisella venyttelyllä sekä 14e K-Raudasta ostetulla viemäriputkella (on muuten paras rulla, eikä mitkää paskat vaahtomuovihässäkät jotka painuu kasaan ekalla käyttökerralla). Foam Roller on ihan loistava ja halpa tapa huoltaa lihaksia. Tämän lisäksi käyn säännöllisen epäsäännöllisesti hieronnassa, toisinaan enemmän toisinaan vähemmän. Nyt kesällä suomessa ollessa oon pyrkinyt käymään vähän enemmän, jotta sitten pysyis paikat auki pidempäänkin. Hierontaan uppoo varmaankin vuodessa semmosen 45e * 15 = 675e.



Toinen aika suuri menoerä mulla on treenivaatteet. Oon aika paljon käyttänyt ihan perus gina tricot toppeja a 10e treeneissä ja hyvin pitkään ovat kestäneet. Pöksyt maksaakin sitten enemmän, mutta mulla treenivaatteet kestää useita vuosia. Todella vaikea alkaa laskemaan jotain tiettyä summaa joka menee vuodessa ja toisaalta kompensoin sen sillä, että aika vähän shoppailen muita vaatteita (en vaan jaksa). Ihan varmasti aleista (esim. budget sport) ja vaikka vaan gina tricot/henkkamaukka löytyy edullisia treenikuteita ettei kaikkien ole pakko ostaa sitä uusinta better bodiesia (vaikkakin sitä suosittelen, on meinaan sekä tosi hyvännäkösiä että LAADUKKAITA). Valintoja valintoja siis. :) Nike nyt on edullinen ainakin briteissä, mutta oon lopettanut niiden vaatteiden ostamisen liiallisen negatiivisen julkisuuden vuoksi (eettiset kysymykset).


Mietitääs paljon mulla meni juhlimiseen ennen. Aina meni ainakin 40e baari, alottelujuomat yms 20e, narikka ja ehkäpä sisäänpääsy 7e, yötaksa 4,5e, yöruoka 5e = 75e / kerta. Jos mulla ei olisi mitään erityisempiä tavotteita kävisin varmaankin keskimäärin 2 kertaa kuukaudessa ulkona eli 25 kertaa vuodessa. Se tekee siis bailaamiseen 1800e. Toisinaan kävisin enemmän, toisinaan vähemmän. 2000e siis vuodessa juopotteluun baarissa/clubeilla/terdellä. Tähän vielä lisäks ne viikon rännit jossain ayia napassa niin jo on rahanmeno taattu. Vaihdoin ryyppäämisen valmennukseen + hierontaan;)

Vähän perspektiiviä asioihin. :)

About 5000e siis menee minimissään vuodessa kisafitnessiin. Eli 420e/kk ja ruokien kanssa 750e/kk. Ilmeisesti ainakin ratsastus maksaa samanmoisen summan kuukaudessa. Monet harrastukset maksaa, niin se vaan on. Onneksi on asioita, joita ei tarvitse joka vuosi ostaa uudestaan jos kisalavalle meinaa mennä useammin kuin sen yhden kerran, kuten korut, ehkä meikit, kengät... Onhan toi aika mukava summa, jos on esim. opiskelija tai jos tulot ei oo kovin isot, mutta uskon, että fiksuja valintoja tekemällä on kilpaileminen mahdollista kaikille. Mutta toisaalta eihän sinne lavalle pitäisi olla kellään kamala kiire joten jos rahatilanne ei anna myöden niin sitten vaan kovaa treeniä useampi vuosi (ei oo kallista) ja kun kroppa on kunnossa (tarpeeksi lihaksia) niin sitten vasta lavalle. :)

Oli aika sekava teksti, mutta ehkä siitä joku saa jonkinmoisen kuvan mihin kaikkeen pitää varautua. :)

-Metu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti