torstaina, lokakuuta 10, 2013

Kuningas proteiini

Proteiini on kyllä nyt niiiiiin pinnalla kun joka tuotetta mainostetaan proteiini-sitä ja proteiini-tätä. Proteiini on joo tärkeä ravintoaine kaikille ja esim. aamulla pysyy nälkäkin pidempään loitolla jos esim. aamulla syö raejuustoa pelkän aamupuuron sijaan. Mutten kyllä edes ihmettele tätä mainontaa nyt kun fitness-buumi on huipussaan. Ihan varmasti monet haksahtavat näihin mainoksiin jos eivät osaa itse lukea ja tulkita tuoteselostetta. Mainosmiehet ovat osuneet kultasuoneen, kun tänä päivänä on hienoo voida sanoa syövänsä kahvitunnilla niin hirrvveen terveellistä proteiini-välipalaa kahvitunnilla tai jotain vastaavaa. On vaan ajan kysymys millon fazer alkaa myydä proteiinisuklaata ja -karkkeja (olisko tässä hyvä liikeidea) ;D No mutta, eihän se ole tyhmä se joka pyytää vaan se joka maksaa eiks se niin menny?

Mä osaan nykyään itse kattoa todella hyvin tuoteselosteet ja monesti jääkin tuotteet kauppaan kun luen niitä. Ja tämän olen ihan itse opetellut. Alussa ei ollut hajuakaan mihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota, joten oon itse aloittanut sillä, että tsekkasin tyydyttyneiden rasvojen määrän kokonaisrasvoista. Muistaakseni alle kolmannes saisi olla ja jos on sen alle + muut jutut kunnossa niin tuotteella on sydän-merkki. :) Sitten aloin kattomaan proteiinin määrän 100g tuotetta kohti. Sitä oonkin nyt erityisesti täällä Madridissa saanut tehdä joka ruokakaupassa kun ei oo ollut hajuakaan missä rahkoissa tai jogurteissa oikeasti on tarpeeksi prodea. Jos on alle 8g/100g en sitä osta ellei ole ihan pakko. Kuidun määrä on myös helppo katsoa, ja jossain vaiheessa myös lopetin sellaisten leipien ostamisen, joissa oli vähemmän kuin 7g kuitua/100g. Nämä suomessa luokitellaan runsaskuituisiksi. Hiilareita kannattaa alkaa tutkimaan siinä vaiheessa kun alkaa olla jossainmäärin hiilihydraattitietoinen kuluttaja. Eli kun ne alkaa kiinnostaa ja esim. kun yrittää rajoittaa hiilihydraattien määrää ruokavaliossa.

On hassua kattoa esim. Vitalinea Pro -kerrosrahka-mainoksia "proteiini ei ole koskaan maistunut näin hyvältä" LOL hei millon se on maistunut pahalta?? Samaa kamaa, siihen on vaan lätkästy PROTEIINI isolla mukaan ;)

Ravintosisältö / 100g

Energiaa82 kcal / 348 kJ
Rasvaa0,1 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja0,1 g
Hiilihydraattia11,8 g
josta sokereita11,4 g
Ravintokuitua0,6 g
Proteiinia8,1 g
Suolaa0,12 g
Kalsiumia110 mg

(kuva ja ravintosisältö osoitteesta danone.fi)

Noniin kun tota kattoo niin joo.. proteiinia on ihan ok määrä. Ainut, että purkkihan on pienempi (160g) kuin tavallinen maitorahka, joten aika pieni annos mutta tää on ihan toissijainen juttu. Huomioitavaa on se, että yhdessä tollaisessa purkissa on 13g proteiinia ja huikeat 9 sokeripalaa.. SIIS YHDEKSÄN! Sama homma on tavallisissa jogurteissa, yhdessä 2dl pikarissa on about 12 sokeripalaa ja prodea hurjat 7g.... Ja sitten jengi ostaa kun ei tiedä mitä vetää naamaansa. Voin sanoo itsekin tehneeni ton virheen joitain vuosia sitten, kiskoin hulluna tavallista valion (sokeri)jogurttia ja raejuustoa ja mysliä kun oli kato niiiiin terveellistä. Huh huijjaa. Ei varmaankaan oo niin väliä sellaisella henkilöllä, joka ei yritä pudottaa painoaan/kiinteytyä, mutta sokeri on aina sokeri sitä ei tarvitse kukaan. Ja mä ainakin syön sokerini mieluummi irtokarkeista sillon tällöin kun jogurtista tai muuten arkiruoasta.



Entäs Valion Profeel proteiinirahka -mainokset kun kyseisessä tuotteessa ravintoarvot ovat nämä 100g tuotetta:

Ravintosisältö (100 g:ssa)
Energia kj350kj
Energia kcal80kcal
Rasva0,2g
josta tyydyttynyttä0,1g
Hiilihydraatit9,6g
josta sokereita9,6g
josta laktoosia0g
Ravintokuitualle 1g
Proteiini11g
Suola0,1g



(kuva ja ravintosisältö osoitteesta valio.fi)

Proteiinia sentään 19g, mutta sitä lisättyä sokeria sitten edelleen 7 sokeripalan edestä. Ihan jäätävää. Parempi olisi aina valita ihan perus maitorahka tai luomuna maustamaton jogurtti, johon sitten vaikka itse lisää sen sokerin jos on ihan pakko. Tähänkin tietenkin parempi vaihtoehto ottaa makeus esim. marjoista tai hedelmistä. Hedelmissäkin on monesti paljon fruktoosia eli hedelmäsokeria, mutta ainakaan se ei ole lisättyä ja lisänä saa esim. luontaisia vitamiineja. Se on jännä, että näitä ns. proteiinivälipaloja mainostetaan proteiinin nimellä, mutta "unohdetaan" mainita se hiilareiden määrä ja aina näissä kuitenkin on vähemmän prodea (tai ihan max saman verran ei koskaan enemmän) kun tavallisessa maitorahkassa? Ei niitä mainosteta proteiinirahkana, kun ei niitä tarvita. Kaikki tietää mitä rahka on.

Näköjään myös Arla Ingman on löytänyt proteiini-sanan koska heiltäkin löytyy nyt PROTEIINIjogurttia haha. Tuotteessa siis pari grammaa enemmän kuin tavallisessa luonnonjogurtissa, mutta tokihan se pitää mainita koska proteiini on niin POP. :D

Mun mielestä hyvä määrä proteiinia/ateria ihan kaikille on 20-30g. Ja siis joka aterialle jos syö sen 4-5 kertaa päivässä. Tätä nyt ei tietenkään tarvitse noudattaa 100% ajasta, mutta antaa ainakin hyvän pohjan ruokailuille. Tämä tukee siten kiinteytymistä tai lihaskasvuakin. Pehmeää rasvaa myös aterioille kuten manteleita, cashew-pähkinöitä, avokadoa, öljyjä yms. Hiilareita omaien tavoitteiden mukaan. Jos liikkuu paljon tai tavoitteena esim. lihaskasvu kuten mulla niin sitten voi syödä ihan reilullakin kädellä.

Jos nyt yksi näistä proteiinisitäjatätä-tuotteista pitää mainita ihan hyväksi, se on tämän Profeel sarjan maustamaton proteiinijogurtti. Se on vähän kun söisi lidlin rahkajogurttia vai mikä vie se milbonan tuote olikaan. Hieman vähemmän kuin rahkassa, mutta ihan hyvä vaihtoehto kun hiilareitakin on vähemmän kun muissa maustamattomissa jogurteissa/rahkoissa. Itse en huomaa makueroa rahkan ja tämmöisen jogurtin välillä, ainoastaan koostumus on eri ja mä tykkään todella paljon happamasta mausta yhdistettynä makeaan hedelmään nam. Mielummin siis hiilarit sitten juurikin niistä hedelmistä tms. Lopputulos muuten sama, mutta lisätyn sokerin sijaan saa kuitua, vitskut ja luontaiset sokerit. :)
(kuva osoitteesta valio.fi)

En tosin kyllä itsekään ihan ole sitä mieltä, että (korkeaproteiinisia) maitotuotteita, eli rahkaa ja raejuustoa kannattaisi vetää 3 kertaa päivässä. Hyviähän ne on, mutta voiko vatsa hyvin? Moni tyyppi on alkanut voimaan paremmin maidottoman ruokavalion seurauksena. Täältä löytyy esim. aihetta käsittelevä teksti. Mulle yllätyksenä tuli, kuinka maitotuotteet saattavat olla yhteydessä esim. astmaan, flunssaan ja erilaisiin iho-oireisiin. Mullahan tuli vuosi sitten toukokuussa ekaa kertaa ikinä astmantyyppinen yskä ja siitä suoraan ekaa kertaa poskiontelontulehdus. Tämä myös samaan aikaan, kun vedin maitorahkaa 2-3 kertaa päivässä monta kuukautta putkeen joka ikinen päivä. Sattumaako? No ehkä, olinhan myös ekaa kertaa asumassa jossain peltojen keskellä. Koivulle en siis oo allerginen, mutta ilmeisesti jollekin eurooppalaiselle heinäsekoitukselle kyllä. Tänä keväänä taas (asuin samassa paikassa) mulla oli lähes kaikki maitotuotteet pois ruokavaliosta eikä paljon allergiaa näkyny.

Fitness Expoilla tuli törmättyä Fastin uutuustuotteeseen nimittäin High Protein Snacks - For Fitness Lifestyle. Jaaha, siis sipsiä jossa enemmän proteiinia. Näitä ei vissiin(?) vielä markkinoilta löydy, joten ravintoarvoja en löytänyt paitsi että nopealla googlettamisella selvisi, että 100g pussissa olisi mahdollisesti 45g prodea, 20g hiilaria ja 20g rasvaa. Ravintoarvojen lisäksi mua kiinnostaa tuoteseloste, kuinka montaa ainetta löytyy pussin sisältä. Varmaan aika monta, mutta eihän se siinä tapauksessa eroa tavallisista sipseistä? Tai noh, ihan perus perunalastuissahan ei oo parhaimmillaan kun 3 eri raaka-ainetta: peruna, öljy ja suola, mutta heti kun siirrytään maustettuihin lista kasvaa vähintään kymmenellä. Kyllä kai kaikki nyt sen tietävät, että sipsit on pelkkää kakkaa. Niitähän syödään sen maun takia ja jos ei halua että alkaa ällöttää ei kannata lukea ravintoarvoja. Uskoisin, että nää "fitness-sipsit" ei oo yhtään sen terveellisempiä, mutta kumminkin parempi vaihtoehto tavan sipseille. Onhan niissä meinaan lihaskasvua tukevaa prodzzzkua kun taas esim. Estrellassa/Taffelissa ei oo mitään hyvää mitä kroppa kaipaa: hiilaria ja sitäkin enemmän rasvaa. Eli jos sipsejä haluaa välttämättä syödä voisin ehkä mahdollisesti suositella näitä vaihtoehdoksi...ehkä...riippuen mausta :D Tosin, itsehän tekisin sipsini itse vaikka bataatista ja on muuten 9346563 kertaa parempia ja vieläpä terveellisiä;) Tosin niitä ei ehkä mihinkään bileisiin kukaan jaksa alkaa tekemään joten kaupasta hakeminen lienee hieman helpompi vaihtoehto.


Myös Torinon "proteiinipasta" lienee aika monelle tuttu tuote. Tässä on kai jossain määrin edes järkeä, sillä tuotteesta löytyy kuitua sekä proteiinia enemmän kun kaupan kinkkuleikkeleestä. Mutta itse syön mieluummin tavan pastaa ja proteiinit otan lihasta, kananmunista yms sillä en edes ko. tuotteesta tykkää - se ei pehmene vaikka sitä keittäisi tunnin.

Näissä tuotteissa luultavasti yhdistyy tänäpäivänä helppous ja muka terveellisyys. Lätkästään minkä tahansa tuotteen päälle proteiini niin johan alkaa kauppa käymään. En silti tavallaan ymmärrä. Suurin osa ihmisistä herkuttelee sillon tällöin ihan rehellisillä herkuilla ilman mitään proteiinilisiä. Eli karkkia sipsiä kakkuja mitä ikinä. Niin tavallaan näillä tuotteilla yritetään luoda sellainen vaikutelma kuluttajalle, että on hei ihan ok syödä joka päivä herkkuja koska onhan näissä sitä proteiinia joka ruokkii lihaksia. Mikä järki tässä on? Että ihan joka päiväkö herkutellaan? Kyllähän minäkin teen sovelluksia toisinaan mun iltapalasta, joskus useammin joskus harvemmin mutten nyt näitä luokittelisi herkuiksi, vaan semi-herkuiksi: hyvänmakuista erilaista iltapalaa. Tää nyt ei tarkoita heitä, jotka muutenkin herkuttelevat joka päivä vaan heitä, jotka yrittävät syödä ees about terveellisesti tai vaikka muokata kehoa. Miksi ei voisi opetella siihen, ettei joka päivä tarvitse mässätä vaan vaikka kerran viikossa ? Tai pari kertaa viikossa. Small steps... :)

-Mertsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti