keskiviikkona, joulukuuta 04, 2013

Huippu-urheilu

Tästä ihan äärimmäisen hyvä video huippu-urheilusta.


Peter Wilenius kertoo näkemyksiään vähän kaikesta (pitkä video I know), mutta erityisesti huippu-urheilusta. Mun mielestä ainakin osu ja uppos. Siinä kaikille, jotka valittaa että fitness johtaa (aina joka tapauksessa) syömishäiriöön niin Peterin sanoin: "huippu-urheilu ei ole terveellistä". Missään muodossa. Ajatuksia mm. mäkihyppääjä joka tulee 160km/h mäkeä alas EI VOI SANOA TERVEELLISEKSI treenaamiseksi. Tai vaikka kamppailu-urheilijat, joita pahimmassa tapauksessa vedetään lättyyn ja potkitaan päähän. EI OLE TERVEELLISTÄ. Ja lisätään siihen vielä painoluokat + kropan kuivatus. ÄÄ EI OLE TERVEELLISTÄ. Tai maratoonari joka paskoo housuun ja kaikki varpaankynnet irti juoksun loputtua... EI, EI OLE TERVEELLISTÄ. (Tähän nyt voisi joku sanoa, että kehonrakennus/fitness-kilpaileminen ei ole huippu-urheilua, mutta eipä mua juuri kiinnosta mitä muut ovat mieltä. Jokaisella oikeus mielipiteeseen.)

Ihan perus kuntoilu on todellakin sitä terveellistä urheilua. Mutta huippu-urheilusta on terveellisyys kaukana. Perusterveelliset elämäntavat auttavat paljon, mutta niin fitneksessä kun missä tahansa muussakin erityisesti kisoja kohden aina pitää tehdä jotain uhrauksia. Tai en tiedä onko "uhraus" tässä se oikea sana, sillä on niin negatiivinen konnotaatio (onks tää edes suomea vai keksinkö sanoja?) mutta ehkä tajuatte mitä meinaan. Mä olen samaa mieltä Peterin kanssa siitä, että huippu-urheilija ei ole mun mielestä silloin urheilija, jos voi rötvätä ja syödä miten sattuu puolet ajasta ja loppuajan panostaa urheiluun. Ei maratoonarikaan heitä läskiksi ja vasta just ennen kisoja ala juosta. Mikä juoksija se sellainen muka on. Tai lätkän/futiksenpelaajat huipputasolla. Urheilija on urheilija jos se elää ympäri vuoden kuten urheilijan kuuluu. En nyt tietenkään tarkoita 24/7, kaikki kaipaa välillä irtiottoa mutta eniwei. Perus urheilijan elämäntavat pitää mun mielestä olla jokaisella urheilijalla että jos dokaa joka viikonloppu ja viikot käy treeneissä niin voiko silloin kutsua itseään urheilijaksi? No ehkä, mun mielestä ei. Voin sanoa, että sellaisilla elämäntavoilla voi olla kehitys kaikessa mielessä työn ja tuskan takana oli sitten kyse salitreenistä tai vaikka kestävyyskunnon parantamisesta. Mika Nyyssöläkin totesi: "alkoholi vaikuttaa aina treeneihin jos sitä juo enemmän kuin muutaman annoksen". Mä haluan oikeasti näyttää urheilijalta (mutta siihen on vielä matkaa nyt syödään;)

Sanonta "urheilija ei tervettä päivää näe" on kyllä totta. Aina on jotain vaivaa, joku paikka jumissa tai muuta vastaavaa. Vaikken olekaan urheilija niin samahan se on mulla ja varmasti tosi monella tavoitteellisesti treenaavalla. En kuitenkaan varsinaisesti laske näitä jumeja tai muita siihen että en olisi terve. Se ns. perusterveys pitää aina olla kunnossa ja sen ehdoilla toki mennään kisoihinkin. Koska olisihan niitä vaivoja ihan liikkumattakin, ellei jopa enemmän. Mulla ei ole kokemusta, mutta tuntuu että ainakin netin tekstien perusteella ei suomessa tarpeeksi painoteta urheilijoiden ravintoa. Siis että jos treenaa kovaa niin tottahan toki sitä voi syödä kalorien perusteella vaikka joka päivä mäkissä mutta että onko se sitten tarpeeksi ravitsevaa ja ennen kaikkea treenaamista tukevaa?

Ja sitten ruokajuttuja. Treenin jälkeinen sapuska toku päivä viime viikolla oli tonnikalapihvit riisikakulla whooaa mikä yllärii!


Purkki tonnikalaa ja muna sekaisin ja pannulle. Vähän mausteita oman maun mukaan. Oli muuten ihan törkeen hyvä tuoksu ja maku <3 Mä en suosi kyllä tonnikalaa koska niistä purkeista irtoo kaikkee schaibaa (+ se "tonnikala" siinä purkissa on todella kyseenalaista) mutta kyllä se toisinaan menee (lue silloin kun en oo jaksanut tehdä ruokaa). :) Toinen nami nami iltapala eilen oli mikäpä muukaan kuin prodelätty!

En ollu muistanu hakea rahkaa kaupasta niin munat kehiin! Eli 2 munaa, 15g suklaa prodea, 75g jäisiä banaanisiivuja, kardemummaa sekaisin. Pannulle kookosöljyä ja siihen koko soossi, kannattaa vähän levittää niitä siivuja etteivät jää klimpiksi :) Jäisen banaanin koostumus muuttuu sulaessa, eli siitä tulee sellainen hieman paksumpi ja "kuohkeampi". Ajattelin, että tuoreella tulis sama mutta se tuli kokeiltua tänään eikä todellakaan ollu sama, banskuista tuli ihmeen jauhoisia. En sitten tiiä vaikuttaako just banaanin kypsyys yms. Enjoy!

Näyttää ehkä koiranruoalta mut toi kardemumma + banaani mössönä = taikinaa. Ens kerralla vähän erilainen versio tästä. :P Prodelätyt on siitä ihan parhautta että melkeen mitä vaan voi heittää sekasin niin aina se on hyvää ja tulee sopivasti kaikkia ravintoaineita.

Mua alkaa sopivasti ottaa aivoon tää mesta yhä enemmän joka päivä. Ensin oli hirvee ongelma uuden jääkaappipakastimen kanssa kun se joka kerta kylmettyään alkoi sulaa ja taas sama homma. Sitten kun uusi tuotiin työmiehet eivät hakeneet vanhaa pois viikkoihin. Sitten tulee ilmoitus et jos ei olla paikalla kun ne tulee hakee sen niin me joudutaan maksamaan ja ilmoitin ykskantaan, että ei muuten makseta meitä ei kiinnosta teidän paskat jääkaapit eikä ole meidän vika jos ne kuljetusmiehet ei tuu sillon ku on sovittu. Noh saihan ne viimein sen haettua ja nyt hajosi pesukone. Tai siis sitä ei voi käyttää. Se on alusta asti puskenu kaikki vedet keittiön lavuaariin ja nyt kun röörit ei enää vedä niin vedet tulee pöydälle ja lopulta tänään lattialle. En ees huomannu ku olin niin fiiliksissä mittailemassa jauhoja purkkiin musat korvilla kunnes huomasin, että joo lorisee lorisee. Nyt on mustaa nukkaa ja karvaa joka mesta täynnä. Ei siis voida pestä astioita eikä vaatteita todellakaan. HIRVEEN KIVA. Mä lasken tunteja siihen et pääsen helvettiin täältä. En muista oonko kirjottanu tänne jo, että siis yliopisto on sama ku olis jossain suomen lukiossa että word of advice for everyone wanting to go for an erasmus-exchange: DON'T GO! Mun pelko ennen tätä vaihtoo oli, että tää on mulle vaan ajanhaaskausta ja se kävi toteen. Tää on vaan otettava kokemuksena ja voin sit sanoo asuneeni 3 eri maassa jee.

ps. nää tyypit keistä kirjotin aiemmin on molemmat nimeltään Javier uu ei tartte muistaa muita nimiä lol. Javier2 on aina ihan innoissaan moikkaamassa haha. Nyt mulla on mahollisuus oikeesti oppia sitä espanjaa ku ei se Javier2 puhu mitään muuta. On meinaa aika vähissä aika jollon puhun muuta ku enkkua ja ehkä saan espanjalaisia kavereita? :D

-Merkkari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti